Home | Despre noi | Echipa | Contact | Newsletter | Login

Ziua Internationala a Energiei Eoliene in Romania

15 Jun 2012 - Comunicate de presa

Publicat de Roxana Colisniuc (vineri, 15 iunie 2012) pe http://www.taraluiandrei.ro/jurnal.html

In fiecare an, pe 15 iunie, se celebreaza Ziua Internationala a Energiei Eoliene. Prima data a fost sarbatorita in 2007, in Europa, doi ani mai tarziu fiind adoptata la nivel international. De organizarea ei se ocupa EWEA (European Wind Energy Association) si GWEC (Global Wind Energy Council). In asociere cu EWEA si GWEC, asociatiile nationale de energie eoliana si societatile implicate in productia de energie eoliana organizeaza diferite evenimente, cu scopul de a promova si informa despre puterea si potentialul vantului.

Cu aceasta ocazie am stat de vorba cuSebastian Enache, director executiv alWind Power Energy, companie membra aMonsson Group, pentru a afla mai multe despre aceasta forma de energie regenerabila si despre investitiile in domeniu din Romania.

1. Ce reprezinta, de fapt, energia vantului?

Energia vantului (energia eoliana) este o energie regenerabila. Daca la inceput era transformata in energie mecanica si folosita ca mijloc de propulsie pentru ambarcatiuni, ulterior, a inceput sa fie utilizata si pentru punerea in functiune a morilor de vant si macinarea grauntelor. Exista si astazi, conservate, mori de vant, atat in Romania, cat si in alte tari. Mai tarziu, in America, morile de vant au fost folosite pentru pomparea apei din puturi – pentru agricultura. Astazi, energia vantului este folosita pentru producerea de energie electrica, principalele zone unde eolienele sunt folosite pentru productia de electricitate fiind China, America, dar si Europa.

2. Care sunt beneficiile utilizarii acestei energii a vantului, din punctul de vedere al protectiei mediului?

Odata cu noile tehnologii dezvoltate, energia vantului este folosita pentru producerea energiei electrice. Miscarea curentilor de aer nu genereaza poluare si metoda de conversie a acestei energii in energie electrica este pur mecanica. Trendul la nivel international consta in trecerea catre energii nepoluante, dar si regenerabile, vantul fiind primul pe lista, deoarece este cel mai accesibil si este si gratuit.

3. Care sunt zonele din Romania cu cel mai mare potential din punct de vedere al investitiilor in sectorul eolian?

Dobrogea, Banatul si Moldova sunt cele mai bune zone din punct de vedere al potentialului energetic eolian. Nu este insa de ajuns sa ai vant. Iti trebuie o retea electrica suficient de buna pentru a trasporta energia catre consumatorii finali si o echipa de specialisti care sa te ajute sa instalezi turbinele eoliene exact acolo unde trebuie si unde este mai mult vant. In Dobrogea, deja se pot vedea sute de eoliene. Moldova are multe proiecte in domeniu, care incet-incet incep sa treaca dincolo de hartie (faza de proiect) si sa prinda viata. Si in Banat se vor dezvolta proiecte mai mici si fragmentate. Topografia terenului este esentiala atat in alegerea tipului de turbine folosit, cat si la amplasarea acestora intr-un mod cat mai eficient.

4. Care este cantitatea de energie eoliana produsa in Romania in acest moment si care ar fi estimarea pentru urmatorii trei ani?

Aproximativ 1.250 MW erau instalati in centrale eoliene in luna aprilie (adica puterea instalata a aproape doua reactoare nucleare de la Centrala de la Cernavoda) si inca 500 MW se aflau in diverse stadii de constructie. Sunt ore in care se poate vedea clar ca productia de energie eoliana o depaseste pe cea din surse hidro (apa), care are o adevarata traditie in tara noastra. Potrivit datelor oficiale, valabile pentru sfarsitul lunii aprilie 2012, centralele eoliene au produs peste 700.000 MWh. Perspectiva Romaniei pentru urmatorii ani din punctul de vedere al dezvoltarii energiei produse din vant este de circa 3.500 MW – 4.000 MW. Ritmul de crestere va incetini cand se va atinge pragul de 2.500 MW instalati, insa vom fi in continuare printre tarile din Europa cu cele mai mari cresteri ale capacitatilor eoliene.

5. Cate gospodarii ar putea fi, teoretic, alimentate cu energie avand in vedere estimarea anterioara?

Productia de energie din eolian acopera consumul lunar a peste 3,15 milioane de romani.

6. Cum se situeaza Romania din punctul de vedere al dezvoltarii sectorului eolian la nivel regional?

Un studiu recent al Ernst&Young plaseaza Romania pe pozitia a 14-a din 40 de tari din toata lumea luate in analiza in ceea ce priveste atractivitatea pietei locale pentru dezvoltarea de proiecte energetice regenerabile. In functie de tehnologii, Romania este a 11-a cea mai atractiva tara din lume pentru inceperea unui proiect eolian si a 21-a tara in ceea ce priveste investitiile in parcuri solare.

………………………………………………………………………………………………………………………………….

Date suplimentare despre Monsson Group:
Monsson Group este cel mai mare dezvoltator eolian din Romania, cu aproximativ 2.400 MW in portofoliu, din care proiecte cumuland peste 850 MW au fost deja vandute. Monsson preda proiecte gata de constructie in domeniile eolian, solar si microhidro si, este si producator si furnizor de electricitate.

Monsson intentioneaza ca in urmatorii doi – trei ani sa ajunga sa opereze in nume propriu unitati de productie electricitate cu o capacitate instalata totala de 100-150 MW. Grupul Monsson este dezvoltatorul celui mai mare parc eolian din Europa, Fantanele-Cogealac, cu o capacitate de 600 MW, care este aproape echivalenta puterii unui reactor nuclear de la Cernavoda.

Wind Power Energy, companie membra a Monsson Group, ofera consultanta si solutii tehnice dezvoltatorilor si parcurilor eoliene.

Wind Power Energy detine singurul dispecerat privat de turbine eoliene din Romania, localizat in Constanta. Dispeceratul este operat de catre Monsson Operation, companie care face operarea tehnica a centralelor electrice eoliene.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Comments Feed

Comenteaza articolul

Citeste si:

PROGNOZA METEO

Constanta

Home | Servicii de consultanta | Service si Mentenanta | Sonometrie | Prognoza meteo si de productie | Contact